Avertismentul BNR pentru toți românii, la ce să fii atent: se schimbă banii în România, cum eviți falsurile

de: Alexandru Puiu
04 05. 2023

BNR încearcă să întindă o mână de ajutor românilor care mai folosesc bancnote în 2023 și nu au îmbrățișat încă o economie bazată plății digitale, exclusiv cu cardul. Cu această ocazie, a venit cu un avertisment important.

Deși nu ai crede, în România, se află în circulație surprinzător de multe bancnote false. Situația pare să fie atât de problematică la nivel național, încât Banca Națională a României a lansat o aplicație intitulată Leul Românesc, menită să confirme legitimitatea monedelor și bancnotelor emise de BNR aflate în circulația în țara noastră. O poți descărca de aici dacă ai un telefon cu Android și de aici în cazul posesorilor de iPhone.

Sursă foto: Transilvania Reporter

Ce faci ca să nu fii înșelat cu bani falși

Noua aplicație Leul Românesc este complet gratuită și te ajută să înțelegi mai bine dacă interacționezi cu bancnote sau monede false. Programul identifică microperforațiile sau ștanțarea care demonstrează autenticitatea banilor din portofel. În mod evident, cele mai multe caracteristici ale unei bancnote adevărate, oficiale, se pot observa cu ochiul liber, dar scanarea prin intermediul aplicației va eficientiza procesul de identificare al falsurilor, ajutându-te să înțelegi mai bine nivelul de autenticitate

Acesta anunț legat de banii falși aflați în circulație vine în completarea îndemnului de acum câteva săptămâni prin care Banca Centrală te încuraja să schimbi banii deteriorați la orice sediu BNR cu unii în stare bună. Schimbul nu presupune niciun fel de cost suplimentar din partea românilor care îl efectuează. ”Bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate. În această categorie sunt incluse bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie”, se arată în comunicatul din partea Băncii Naționale a României.

Bancnota veche, uzată, ruptă sau cu mici bucăți lipsă este schimbată de BNR fără niciun cost pentru utilizator. Dacă nu sunteți sigur unde să căutați, birourile BNR se pot găsi în Iași, Constanța, Timiș, Dolj și București.